30 March 2010

sakit pala we..

aduh, sakit kepalaku!!
nie bkn dlm iklan tu ek, ni mmg realiti punye..
aku tgh sakit kepala giler2 saat nie..
x taw la nape.. 



adakah sbb aku b'mandikan hujan renyai2 time blik opis ptg td???

atau adakah sbb bos bg aku keje yg menimbun smpai kepala aku xleh terima
lalu dia mengambil keputusan utk menyakitkan dirinya sendiri??
lagak frust la lebih kurang..

atau adakah ia b'punca dari aku yg cuba m'dietkan diri dgn mls g lunch tengahari td??
maka perut & kepala b'sepakat nk m'protes aku??
atau adakah sbb aku t'lalu lama mengadap pc???
atau adakah sbb aku nk demam???
lagipun aku mmg x demam ag tahun nie..
eh, setiap tahun mesti kena demam ke???



ah!!!! byknya sbb...

lagi b'tambah sakit kepala aku dibuatnya...
korang pilih la mana satu jwpn yg korang nk n rasa betul..
kalau da confirm betul, hadiahnya haaa...
sedekahkanlah aku panadol barang sebutir dua..
ada jgk faedahnya...

adoi.... sakit kepalaku semakin m'gila n m'jadi2 nie..
tolong3.. call bomba cepat...
m'hitung detik..
1...2...3




zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz

29 March 2010

Heart of Gratitude!!!

A blind boy sat on the steps of a building with a hat by his feet. He held up a sign which said: I am blind, please help." There were only a few coins in the hat.



A man was walking by. He took a few coins from his pocket and dropped them into the hat. He then took the sign, turned it around, and wrote some words. He put the sign back so that everyone who walked by would see the new words.

Soon the hat began to fill up. A lot more people were giving money to the blind boy. That afternoon the man who had changed the sign came to see how things were. The boy recognized his footsteps and asked, "Were you the one who changed my sign this morning? What did you write?"



The man said, "I only wrote the truth. I said what you said but in a different way."

I wrote: "Today is a beautiful day but I cannot see it."

Both signs told people that the boy was blind. But the first sign simply said the boy was blind. The second sign told people that they were so lucky that they were not blind. Should we be surprised that the second sign was more effective?




Moral of the Story: Be thankful for what you have.. Be creative. Be innovative. Think differently and positively.

When life gives you a 100 reasons to cry, show life that you have 1000 reasons to smile Face your past without regret. Handle your present with confidence. Prepare for the future without fear. Keep the faith and drop the fear.

The most beautiful thing is to see a person smiling…

And even more beautiful is, knowing that you are the reason behind it!!!


27 March 2010

Apple Tree and Man (Inspirational Story)

Please read carefully &......!!!!!!! It's true..........no words to say just read......





























Everybody has an apple trees in his life. And they are your Parents !!


Past is Experience...!Present is Experiments...!Future is Expectations...!Use your Experience in your Experiments to achieve your Expectations...!!!


26 March 2010

Award

Oh My , katakan ini bkn mimpi!!!! katakan ini adalah realiti... Oh, sungguh ku x menyangka, cempedak akhirnya benar2 menjadi nangka.. Setelah 2 tahun aku b'blog, nilah kali pertama aku m'dpt award... Yeah2!!! tetiba jadi rock nih apa kes???..haha.. aku t'sgt hepi n teruja ni sebenarnya...

Apapun, jutaan tq b'byk2 la kepada
Mr.Cderluck di atas penghargaan beliau m'beri aku award yg amat b'nilai ini.. ce, ayat bodek2 ckit, mana taw taun dpn dia kasi lagi..haha.. kalau boleh award ABP lak ek...hoho... sungguh2 aku m'hargainya...

Ce, ckp byk plak award x tunjuk ag... haha, lupa la nk tunjuk award.. sbb td, msuk washing machine jap, kasi modified ckit.. bia shining dia lebih mantop, haha.. Ok, pejam mata, kasi surprise ckit.... Tadaaaaaaaaa!!!! ni la award yg aku dpt...


Amacam??? meletop x award aku???haha.. kasi la can kat aku hepi ckit... korang nie.. hari ini dlm sejarah nie taw...


So, sbg penghargaan aku kpd
Mr.Cderluck ni, aku copy la tanggungjawab yg harus aku lunaskan seperti yg t'maktub dlm p'janjian kami... haha.. bila ntah wat agreement ni.. memandai je..

Nie syarat2 dia :

Sebagai membalas jasaku memberimu AWARD apa yg perlu anda buat ialah..

1. Thank & link to the person that gave you award.
2. Pass this award onto 12 blogger's you've recently discovered and think are fantastic
3. Contact and let them know they've won the award..

N utk memenuhi syarat yg first tu, skali lagi la aku ucapkan tq sgt2 kat Mr.Cderluck ni... ce, mesti x lena tdo da beliau ni, da beberapa kali aku menyebut nama dia..hehe..
Yg tu da beres da.. no hal la, pejam mata je wat..hehe.. yg tang no 2 ni agak susah ckit nk wat nie..adoiiiii!!! Kat sapa la aku nk pass award nie ek...??? syg we nk bagi kat org..haha..

Tp x pe la, memandangkan aku masih b'perikeblogan lg.. so, aku dgn rasminya menge'pass' award yg amat b'harga ni kpd : Jeng...Jeng...Jeng... Jgn mara ek sapa yg jadi mangsa aku... pilihan secara rawak je.. anggaplah ini p'hargaan buat korang...

1.http://dahliajournal.blogspot.com
2.
http://miszmanjacayunk.blogspot.com
3.
http://posh76.blogspot.com
4.
http://sukasukidupku.blogspot.com/
5.
http://orangmuo.blogspot.com
6.
http://pakweku.blogspot.com
7.
http://happinessisreachable.blogspot.com
8.
http://jiwaakustik.blogspot.com
9.
http://arnamee.blogspot.com
10.
http://juan-farizuan.blogspot.com/

10 je la kot..hehe.. da x taw nk pilih sapa.. sapa2 yg rasa dia nak, meh la mintak ngn aku.. jgn segan2 k.. aku dlm mood baik ati skrg ni...hehe..

Ok, da selesai da... =) fuh lega!!


25 March 2010

Gambo lak..

Em, ari ni x nk tulis citer apa2 pn.. juz nk bagi cukup syarat je.. asalkan wat entry baru.. haha.. sbb masih dlm mood rajin update blog nie.. so, x kisah la nk citer psl something ke, melalut ntah hapa2 ke, juz share video ke, yg penting ada... kira ok la drpd x de tu kan.. tu je point dia sebenarnya...

N ari ni jgk, x nk bebankan pikiran yg da t'lalu berat dgn bebanan ni.. so, kita relax2 je.. kita tgk gambo2 je la... bkn apa2 pn.. gambo biasa je.. ala, gambo yg org edit.. ntah menarik ke x.. tgk la sendiri.. nk tgk, tgk.. x nak tgk, sudah... tu je.. ADA PAHAM!!!!



Angkut jgn x angkut.... nah, amik wat balik sorang satu.. huh!!!

Tolongggggggg.. jgn mkn aku........!!!!

Ha, x yah susah2 beli bola lagi.. tanam je benda ni..he3.. lupa nama dia sebenarnya.. kacang peas kot.. hoho

Da macam pokok da.. nie la tgn yg b'anak pinak nama dia...

Yahhhhhhhh... kuat lagi... susah benor la mende ni nk t'cabut...aishk...

Kalau macam ni, nampak gayanya banjir la umah ko mak cik oiii.. x t'daya nk tadah dah...

Ni mmg wat bazir duit je free2.. beli2, sampai umah, x leh nk baca... tinggal kertas kosong je.. huh

Memang ko keturunan telur la beb.. cuma, agak lebar n bulat la ckit.. hik3

Semangat gila muka nak ketip kuku... da mcm org kelaparan da... hahaha.. kesian betul!!

24 March 2010

Layan lagu lagi beb!!

Hahaha.. Jom kita layan lagu lagi.. Aku pun x taw nape minggu ni aku rajin bebenor m’update blog.. boleh dikatakan dlm 2 hari tu skali la aku wat entry baru.. jauh beza ngn dulu.. klu dulu, seminggu skali pn haram.. hmm, pelik2.. dah tu sejak 2 menjak ni, aku suka mengepos entry baru yg lebih santai, yg x m’bebankan pemikiran utk memikir.. contoh t’dekat cam entri ni la.. dlm aku dok melalut-lalut sampai 2,3 perenggan, hehe bkn melalut sgt pn juz bagi mukadimah je.. klu dlm karangan gak org pnggil p’dahuluan kan.. em, pas abis melalut tu, aku boh la sebutir 2 video <--- maaf p’jodoh bilangan nie xleh dicontohi yea.. gitu la lebih kurang..

Dan hari ini, aku dgn bangganya menyajikan korang dgn lagu hasil kekreatifan ntah sape ntah ubah lirik lagu nie.. aku pn x amik taw.. yg aku taw, aku suka dgr lagu ni sbb aku paham.. hohoho.. ada segelintir org x berapa suka lagu ni sbb diorang kata merosakkan lagu.. tp bg aku, xde la, kita kan kaya bahasa, apa slh nye kita wat sedikit perubahan.. ad p’baharuan gitu.. lagipun lagu ni bkn utk apa pn, juz hiburan je, isi masa2 lapang... tp tu la, lain org lain pndpt kan.. so apa nk dikata.. lagu nie da lama da.. bia aku cite la ckit psl lagu nie.. bg mukadimah ckit.. lagu ni tajuk dia... ah, aku pn x taw sebenarnya.. yg aku taw lagu nie versi asal dia adalah lagu Niat Hati Tak Nak Berpisah nyanyian Kump. Arrow.. wow, best lagu ni, tp versi Arrow la.. yg aku fokuskan kat korang ni lagu sama cam ni gak cuma versi dia je b’beza.. yg ni VERSI KELATE PUNYER.. hu2..


Dan aku diberi taw lagu ni dinyanyikan oleh Kump. Straw..???? ishk3.. agk x familiar la nama kump ni.. tp x kesah la janji lagu dia aku layan.. tp, dlm video ni ad wajah2 ahli kump dia.. pasni korang tgk la puas2 sbb apa??? Sbb video ni mmg ad muka diorang je, xde benda lain.. imej diooooooooorang je, x b’ubh2.. dok pegun c2.. ha, tgk puas2... hahaha.. amik ko!!! jgn mrh aku yea, bkn aku buat, aku juz copy je.. lalalala Rasanya da cukup kot melalut2 ni, so tunggu apa lagi geng, jom lepak2 layan lagu lagi... Meh kita karaoke sama2 meh.. aku da letak lirik dia kat bwh.. senang utk korang nynyi n paling penting ia mmg sesuai sgt2 utk korang yg nk belajar loghat kelate ni.. Silakan, jemput2... <---- aku ajk kuih daaaaaaa...hi3

video


Niat Hati Tak Nak Berpisah (Versi Kelate) - Kumpulan Straw

Demo ni ore tino, kawe ore jate
Demo kato suko panggil kawe abe
Demo ni ore tino, kawe ore jate
Kawe ingat sokmo ingat adik saye..

Bakpo gak weh
Kito gi tembo
Demo royak kasih ko ambo
Kawe ni gak weh tok tentu aroh
Mace dok cayo bule ceroh..
Kawe ni gak weh kelabu mato
Sapa hok kuning ingak ko meroh..

Berange kawe dok berange
Tido jenero make kenye
Dok sedar kasih hile
Tengoh jale..

Jahane habih jahane
Tane padi tumbuh lale
Demo hok ambo saye
Nyo ambik ko ore..

Bakpo gak weh..

Demo ni ore tino tokleh ambo harap
Mulut kato suko lari lesap perap
Demo ni ore tino
Kawe ore jate
Demo tak dok guno kawe tinggal sore..

Bakpo gak weh
Kito gi tembo
Demo royak kasih ko ambo
Kawe ni gak weh tok tentu aroh
Mace dok cayo bule ceroh
Kawe ni gak weh kelabu mato
Sapa hok kuning ingak ko meroh..

Berange kawe berange
Tido jenero make kenye
Dok sedar kasih hile
Tengoh jale..

Jahane habih jahane
Tane padi tumbuh lale
Demo hok ambo saye
Nyo ambik ko ore..

Bakpo gak weh
Demo ni ore tino
Kawe ore jate
Demo kato suko panggil kawe abe
Demo ni ore tino kawe ore jate
Demo tak dok guno kawe tinggal sore..


23 March 2010

Jom lepak2 layan lagu lagi..

Edisi : dikir barat daa...

Meh2 sapo2 hok raso dio tu make budu, meh kito b'hibur denge sebuoh lagu dikir barat nyanyian Mat Glamour feat Jali Bunga Tanjung.. Lagu ni tajuk dio "BUDU".. memei sesuai bena la utk geng2 kito, ore2 klate hok make budu jak kecik supo ambo ni...hahaha...


Nie la budu kalu nk kenal gak demo wei... sedak sengoti nih..

Bagi hok x rajin make budu tu pon, meh dgr jgk meh... jange malu jange segan.. mana taw, pas denga lagu ni pasni terus ada keinginan nk make budu..haha.. sedak apo budu ni demo wei...??? x raje make ko.. oloh terai la sekali.. pasti koho selero demo make.. ambo pasti tu..huhu


Nie pulok, budu hok siap hide doh.. nati nok make jah nie..hi2

Tgk ni, ambo sapa bue kejap blog ambo pnye lagu nih semata2 nk wi p'hormate ko demo2 ni.. suruh dgr lagu dari video ni la.. nk oyaknyo ambo sanggup b'korbe demi demo2 semo.. yo la, klu ada lagu, nk dgr gano lagu budu ni kan.. nk dgr pon jd x selesa klu gitu gak.. tp klu ambo wat gini pon demo x se tgk jgk video ni, xdok apo doh la.. x taw nk kato gapo doh la ambonyo.. tp atah diri demo la belako.. ambo x kesoh..

Pekat sgt ko loghat kelate ambo nih??? maah la deh.. skali skalo nk m'glemerkan bahaso ibunda ambo ni apa slhnyo kan.. hehe.. pah tu, gapo tunggu lagi teh..?? mari la weh, kito dgr lagu nih.. ambo tuju khas utk demo, pelawat2 blog ambo hok ambo hormati sekalie.. =)



video

22 March 2010

Al-Fatihah buat Allahyarham Yanie MENTOR

Salam takziah buat keluarga Yanie Mentor di atas pemergian Allahyarham Yanie yg sgt popular dgn lagu drama & saling terpesona.. Sememangnya, tiap yg hidup pasti akan merasai mati.. begitulah hakikat kehidupan yg harus kita terima...

Sama2 lah b'doa agar roh Allahyarham sentiasa dicucuri rahmat & ditempatkan di kalangan org yg beriman & b'amal soleh.. AL-FATIHAH..



21 March 2010

Alhamdulillah..

Assalamualaikum... lama rasanya x menulis nie... ada la jgk dlm 2,3 ari... kira lama da tu... Hmm, alhamdulillah, sekarang masalah sume da settle... anggaplah entry ni kesinambungan dr cite yg lepas yea... post yg sblm ni kan ad cite psl mslh yg m'belenggu jiwa ini... bkn besar sgt pn.. n bkn mslh negara pn yg harus diselesaikan dgn setelus2nya... Juz masalah biasa je.. mslh b'kaitan dgn konvo...

Ha, yea la psl konvo.. sepatutnya x jadi masalah pn kalau sumenye diuruskan dgn sempurna.. tp bila ada sedikit keralatan, mula la ia menimbulkan masalah bagi kita... tetapi benda yg x dijangka kan.. nk salahkan sape jgk..?? tapi xpe la, sumenya da settle kan.. x yah la nk cite pjg2 lg...

Mcm nie la... sebenarnya setiap masalah tu pasti ada jln penyelesaiannya.. cuma kita je x nampak.. sbb apa?? sbb kita mungkin t'lalu memikirkan mslh t'sebut.. n bila masalah tu semakin menekan pemikiran kita, mula la kita jadi x tentu arah, kalut n mcm2 perasaan la muncul dlm diri kita...

Sbb tu la, kekadang bila time ada mslh ni, kita rasa cam bengang giler2 n rasa cam nk mrh org je kejenye... org wat benda tu x kena, org wat benda ni x kena.. sumenya x kena di mata kita... lagi teruk, bkn org je jd mangsa kita, bahkan benda2 di sekeliling kita pn turut t'kena tempiasnya.. bayangkanlah, kita tgh marah ni, tetiba stepler jatuh, apa lagi, kena maki la stepler tu.. kau ni saja nk naikkan darah aku yea, aku tgh bengang ni, kau plk wat hal.. n bla,bla,bla... elok ke perangai camni??? kesian kat stepler tu, dia x b'slh pn.. dia cuma mangsa keadaan je.. apa salah dia sampai kena maki camtu sekali..?? mujur la dia x jadi mangsa dera... klu tdk, jadi kes polis jgk ni.. ishk3




Puncanya bkn sbb apa, sbb kita ni la t'lalu mengikut perasaan sgt... sedangkan benda tu boleh diselesaikan... tp tu la, bila kita berada dlm kondisi yg x stabil, perasaan yg b'campur baur, hati yg x tenang, mcm mana kita nk cari jln penyelesaian...?? cuba bila ada masalah, kita duduk sekejap, tenangkan hati, fikir dgn waras, insyaallah kita akan temui jln utk menyelesaikannya..

Sebenarnya, kita ni lebih suka memikirkan mslh yg kita alami drpd m'cari jln penyelesaian.. bila ditimpa mslh je, kita terus-terusan dok pikir psl benda tu.. mkn x lalu, mandi x basah, tido x lena, eh mcm org jatuh cinta la plk..he3.. x de la, mesti kita rasa cam serabut sgt sbb dok pikir mslh ni kan.. b'hari2 dok pikir... pendek kata, mmg keje dok piiiiiiiikir je la.. sampai kerja2 harian pn t'abai.. kehidupan pn jadi x t'urus.. sbbnya dok pikir psl mslh nie..

Tp tu la korang, yg korang dok pikirkan mslh bagai nk gila tu wat pe... bkn nak cari jln ke, cara nk atasi ke apa... ni tdk.. dok pikir je.. smpai otak pn da x larat nk pikir da... ingatlah, Allah itu Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang.. Dia sentiasa tunjukkan jln kpd kita.. cuma kita je yg masih m'cari2 jln Nya... x nampak.. maklumlah, kita ni manusia biasa je kan, yg hina-dina, yg penuh dosa... t'kadang, Dia sengaja menguji kita, nk taw di mana kelemahan kita, nk nilai setinggi mana tahap keimanan kita... tp kitalah manusia yg lemah.. diuji dgn masalah yg sekecil ini saja, kita da tewas... apa lagi mslh yg besar, yg sudah tentu tdk t'daya utk kita memikulnya..





Jadi begitulah, kembalilah kpd fitrah kita.. makhluk yg sentiasa memerlukan bantuanNya.. walau apa jua yg kita lakukan, walau sebesar mana kita ditimpa dugaan, ingatlah kpd Dia yg Maha Esa... semuanya adalah dlm pemerhatianNya.. Yakinlah bahawa Dia sentiasa ada utk m'bantu kita nescaya selepas ini, kita bisa mengatasi segala masalah yg melanda dgn sewajarnya & bisa m'atur langkah kehidupan dgn lebih t'atur dan t'susun di bwh lembayung keredhaanNya... Insyaallah..



Related Posts with Thumbnails