27 February 2010

Adi Putra + Math

Cite pasal Adi Putra ni da lama sebenarnya..tp dulu2 aku x amik kisah sgt pun maklumlah aku ni bkn suka pown nk amik taw psl org..lg pn, sume ni bkn masalah aku n x penting pown dlm idup aku...

Tp dlm aku x amik taw tu pown, aku tetap taw la yg dia tu pakar math walau dia masih di alam sekolah rendah..bdk ni mmg genius gila2 la..& bila aku taw tu, aku juz respek je la kat dia sbb jarang2 la ada bdk segenius dia nie...maybe 1 dlm seribu kot atau 2 ribu camtu la lebih kurang..nk cari dia sorang, ibarat m'cari permata dlm timbunan kaca..cewaaahhh..

Aku mmg respek la kat dia ni..kecil2 cili padi..umur baru setahun jagung, tp kepintarannya mengatasi org dewasa..wa tabik sama lu dik..aku bkn apa, bila someone yg genius mcm ni, kita harus bangga taw..lebih2 lagi pakar math..wa, ni jgn main2 ni..bg aku org yg pandai math ni mmg terer gila2..sbb apa???sbb aku la manusia yg paling x pandai math..hahaha..gelak dgn bangganya...aku bkn setakat x pandai math tp aku BENCIIIII Math...sungguh2 aku benci math...klu math seorang manusia, da lama aku sepak terajang dia..ibarat org ngah lawan tinju..dushum3..aku tumbuk dia...rasain!!!

Tp masalahnya math bkn org la...math hanya 1 subjek yg pernah aku belajar & perlu aku aplikasikan dlm idup aku...waaaaaaa...nape la dlm dunia ni ad math..BENCIIIIIIIIIII....

Aku ingat ag, kebencian aku pd math b'putik sejak aku darjah 1 ag..aku seperti tdk dpt menerima math..maybe ada sesuatu yg m'halang aku utk meminati subjek t'sebut..aku pn x taw..& b'mula dr situ, episod2 kehidupanku sentiasa diburu oleh math...setiap kali ujian or exam, math la punca result aku nampak x elok...yea la yg lain A, tiba2 tang math tu aku dpt B..x ke m'hodohkan result tu nama dia..ishk3..math, nape dengki sgt ngn aku ni??apa salahku?apa salah ibuku?tlg bagitaw...

Dan math kembali menyebarkan virus kebenciannya kpdku tatkala aku da naik skolah menengah..ishk3, x abis2 ag b'dendam ngn aku yea..kali ni, dia lebih hepi la, sbb dia ad geng, bkn setakat math moden tp jgk add math..amboi2, kau cari geng yea!!!dah la add math tu gile2 susahnya..& kali ni baru aku menyedari yg dendammu t'hadapku semakin menebal..mana x nye, klu dlu dlm dendam2 kau t'hadapku pown, aku masih b'peluang dpt B..tp sekarang, haram taw x..kau lukakan hati aku lagi...kau calarkan maruahku, kau biarkan aku merasa kehadiran E n G dlm result ku...ni sume geng kau pnya angkara..add math..x kusangka, dendamnya lebih hebat dr kau walaupun dia baru mengenali aku selama 2 tahun...

Walaupun mcm2 da kau lakukan pd aku, tp kau x pernah puas math..kenapa??why??kau tambahkan lagi kesengsaraanku bila kau buat aku seperti org yg ntah hapa2 dlm class..kau biarkan aku lena x b'bantal dlm class time ckgu sdg ngajar, kau buat aku t'sengguk2 setiap kali clas tambahan stat n paling menyakitkan hati, kau jadikan aku seorang yg pemalas math sehingga semua latihan yg ckgu kasi aku gagal siapkan..& hasilnya, resultku teruk math..puas hati kau sekarang????

Walau hatimu puas math, tp aku tetap b'dendam dgn mu..setelah apa yg kau buat padaku, aku dah b'tekad utk terus m'benci mu seumur hidupku..biarlah kehidupanmu tdk akan aman selepas ini..hahahaha

Weh betul x aku ni???hehe...aku x taw la nape aku melalut begitu pjg ari ni...mungkin kebencian aku pd math m'ingatkan aku kembali pd kisah2 lama yg cukup tragis dlm idup aku..hu2...fullstop.benti stakat tu..

Anyway, sambung cite adi putra td, hmm, aku ada la tgk dia dlm 1 episod rancangan AC sempoi Astro ria ari tu..wah, ini anak mmg dahsyat woo..bole bina formula matematik sendiri maa...patutlah cita2 dia nk jadi profesor math..ishk3..ku t'sebut lg psl ni..

Hmm, tp kegeniusan dia bkn psl ni je..tp dia juga bijak b'kata2..buktinya bila dia cipta sendiri sajak ttg dirinya...dlm usia dia tu we, bayangkanlah..klu aku kan, aku rasa dlm usia camni, aku hanya ingat main, makan n tdo..tp dia x, byk benda b'main dlm fikiran dia..cita2 dia t'lalu tinggi...mmg ajaib la bdk ni....wa respek la sama lu..wa respek sgt2 dik oiiii....

Ni la, aku ada uploadkan dia punya sajak...mmg kata2 dia tu agak b'bisa la.. tp mcm la korang ley dgr dia ngah b'sajak ni..he3...maklumlah bka blog ni dok dgr lagu aliff OIAM je kan..he3..ah, suka ati korang la dpt dgr or x..jnji aku da upload..hi2..apa2 pun, to adik adi, lu tetap t'baik woookkkkk!!!!

video

Salam Maulidur Rasul

Assalamualaikum..hmm, baru aku perasan yg selama ni aku x pernah stat aku punye post dgn lafaz salam nie..masyaallah..

Hari ni aku juz nak cite pasal Maulidur Rasul yg kita sambut ari ni...amboi sakan b'cuti nampak, he2.. tp tu la, aku rasa kan, sambutan Maulidur Rasul ni semakin x meriah dan x m'beri erti kpd kita..yea la, rasa cam biasa je x mcm sambutan lain cam merdeka ke, tahun baru ke.. aku tgk sambutan Maulidur Rasul hanya disambut oleh segelintir org shj especially yg join sambutan Maulidur Rasul peringkat kebangsaan kat Masjid Putra semalam..yg lain hanya menikmati cuti semata-mata...Kenapa ini t'jadi???bkn kah Maulidur Rasul lebih penting drpd sambutan2 lain??? tepuk dada tny la hati & iman kita...

Aku masih t'bayang2 suasana menyambut Maulidur Rasul di kg halaman d negeri cik siti wan kembang..mmg meriah sgt2..masing2 berebut buat majlis mkn2 sambil b'selawat..ari ni umah org tu, esok umah org ni, lusa umah org tu plk...mmg meriah..hari2 dpt makan p'cuma..

Kalau kat skolah plk, mmg sambutan Maulidur Rasul ni x dipandang sepi..ada saja majlis yg dibuat utk m'imarahkan hari t'sebut..cam ceramah, p'tandingan nasyid, jamuan, perarakan & sebagainya..

Ha, cite psl p'arakan ni..mmg best la wooo..skolah aku dulu mmg setiap kali Maulidur Rasul, akan diadakan perarakan..syok..pakai baju batik, round2 bandar sambil cuci2 mata..bangga la bila tgk org ramai kat tepi2 jln tu dok perhati kat kita...tp yg penting skali, selawat x lekang la dari mulut nie..siap kete kat dpn yg mengetuai perarakan tu pasang amende tu..ah aku lupa la nama dia..tp pasang benda tu la..apa lagi b'gema la seluruh bandar Machang tu dgn alunan selawat ke atas junjungan besar kita Nabi Muhammad SAW...penat tu mmg penat gile la..tp best la..setahun sekali je ley wat camni..so, penat x penat, kita enjoy je la..

Hmm, tp tu kenangan zaman2 dulu..sekarang x taw la aku bisa menikmatinya lagi atau x...apa yg penting sentiasa la kita mengingati Nabi kita & selalu la b'selawat ke atas baginda walau apa jua yg kita lakukan & di mana jua kita berada...ingatlah akan keberkatannya...

Mls tulis pjg2, jadi di kesempatan ni, aku nak ucapkan selamat menyambut Maulidur Rasul kpd seluruh umat Islam di seluruh dunia...



20 February 2010

Uji minda

Ha, nie ada satu, nk kata teka-teki pun bkn, nk kata teka silangkata pun lagi la bkn..abis nk kata apa nie..?uji minda la kot na..hmm,uji minda nie leh m'bantu uji kemahiran otak kanan kita.. Kalau nk taw, cuba la uji minda anda sat, nie instruction dia...

FIND THE MAN IN THE COFFEE BEANS( Cari lelaki dalam biji kopi )



Doctors have concluded that if you find the man in the coffee beans in 3 seconds, the right half of your brain is better developed than most people.? If you find the man between 3 seconds and 1 minute, the right half of the brain is developed normally.. If you find the man between 1 minute and 3 minutes, then the right half of your brain is functioning slowly and you need to eat more protein.. If you have not found the man after 3 minutes, the advice is to look for more of this type of exercise to make that part of the brain stronger!!! And, yes, the man is really there!!!

Terjemahan :

Doktor membuat kesimpulan bahawa, jika anda jumpa lelaki dalam gambar biji kopi di atas dalam masa 3 saat : bahagian otak kanan anda berfungsi lebih baik dari kebanyakan orang, dari 3 saat ~ 1minit : Fungsi bahagian otak kanan anda adalah normal, dari 1 ~ 3 minit : Otak kanan anda berfungsi perlahan dan anda perlu makan lebih protein, melebihi 3 minit : Anda dinasihatkan mencari latihan seumpama ini utk menguatkan lagi otak anda!!! Betul..! Memang ada lelaki dalam gambar ni!

Try la na...aku da taw jwpn dia..so,korang bila lg..?he3..lg cepat korang dpt teka, lg b'fungsi la otak kanan korang tu yea..hu2.. apa yg penting, usaha eskelator kejayaan, ha3..

Sebagai ingatan





Bila aku baca ayat nie timbul keinsafan sat..sama ada kita perasan atau x, dlm hidup nie sebenarnya kita byk menyusahkan org..kita byk menyakiti hati seseorang..maklumlah, kita nie juz manusia biasa saje, penuh kekurangan & kelemahan..kita tdk sempurna..kitalah hamba Allah yg hina dina lagi kerdil di sisinya..Sedarkah kita akn hakikat ini..?

Bkn nak kata la, tp kebanyakan dari kita nie, x sedar pe yg telah kita wat kt org..maklumlah kita ada 2 mata jer..kita xder mata di blkg, di kiri, di kanan..p'cayalah, kita x leh nk nilai diri kita sendiri..hanya org di sekeliling kita jer yg dpt nilai tu semua..cuba la tny diri kita, ape yg kita wat ari nie..adakah kita telah m'guris hati seseorang?adakah kita telah m'aniayai seseorang?atau adakah kita telah menolong seseorang..?tanya diri kita..jika kita dpt memenuhi persoalan ni, b'makna kita memang seorg yg peka, tp jika sebaliknya..x taw nk kata la..

Tp, x semestinya kita taw sume benda yg kita lakukan hari ini...mybe 10% je, tu pown ingat2 lupa..sbb kita manusia, walaupun kita dianugerahkan nikmat akal, tp kita tetap ada kelemahan, kita x dpt lari dari kesilapan, kita tetap ada tabiat lupa...

Cuba la kita fikir, kalau 1 hari dlm hidup kita nie, kita ada m'buat org terasa ke, m'fitnah ke, ngumpat ke, x ke b'tambah dosa tu..tu baru sehari kalau da setahun, 365 hari da kan, kalau da umur pown da 20 tahun, kira sendiri la kan..

Sbb tu la, kita nie tiap2 malam kena muhasabah diri..pikir apa yg telah kita lakukan hari ini, sesali kesilapan kita agar kita x lakukan kesilapan yg sama lagi di hari2 m'datang..Paling penting, maafkanlah sume org sblm kita menutup mata kita tu..sblm esok m'jelma, biarlah hati kita bersih dari kotoran dosa..krn sesungguhnya, kita x taw bila kita dijemput m'hadap Yang Maha Esa..mungkin malam nie, mungkin esok, mungkin lusa, mungkin saat nie atau mungkin jap ag...kita x taw..n sume tu x pernah t'capai akal kita..Jadi, sebelum t'lambat, sebelum kita makin t'leka, tanamkan keinsafan dlm diri kita..

Semoga kita sentiasa m'perbaiki diri kita ke arah keredhaanNya..Insyaallah


Tips search internet

Ha, nie aku ada tips camne cara nk search internet dgn mudah, cepat & tepat... Korang mesti nk tau kan..? cara nya taip je perkataan polycola kat search engine tu.. then, akn keluar la benda nie..


Search Google and Yahoo! and more at the same time.

Web Images Videos News Shopping Directory Answers Blogs

Pastu, korang leh la cari apa yg korang nk cari tu dgn guna yahoo & google sekaligus..Search je apa pun yg korang nak video ke, images ke, nak search blog aku pun boleh,he3..senang kan..?

So, korang pikirlah sendiri sama ada nk ikut ke x tips nie..Apa yg penting, maklumat yg korang nk cari tu dpt ditemui yea...


Aku pun baru je taw pasal benda nie..tu pun sbb lecturer aku yg habaq..Ilmu baru la jgk kan... em, camtu la...pergunakanlah ilmu yg dimiliki & sebar2kanlah..Mudah-mudahan ilmu kita semakin b'tambah & semakin diberkati oleh Allah s.w.t..

Slmt m'cuba..


18 February 2010

Rutinku kembali bermula..

Adoi..penatnya..letih t'angguk2 dlm keta x abis ag...almaklumlah, baru balik dari kampung kan..a long journey..hi3..mana taknya, b'tolak kul 9 pg dari kelate, kul 7 ptg baru sampai kat Putrajaya..mmg p'jlnn yg amat2 pjg ler..

Hmm, padahal balik kg sbb raya cina..bkn raya pose or raya haji pown..tp tu la, rata2 keta yg b'simpang-siur kat jln raya kebanyakannya sume drivernya melayu...manfaatkan cuti la katakan...bkn gila raya pown yg sume raya dia kalut...juz nk amik peluang blik kg je kan..

Malasnya nk stat keje balik....tp nk wat cmne..da rutin..da tanggungjawab..p'jalanan kehidupan harus diteruskan..em, nk tak nak, pikul je ler..hu3


10 February 2010

Alkisah 10 sen..

Syiling 10 sen yg cukup b'harga bagi aku..

Sebut je 10 sen, mesti t’byg dlm fikiran kita sekeping syiling yg ada tulis no.1 n 0 kat atas dia kan..hmm, memang tu la 10 sen..10 sen yg jrg2 kita hiraukan..kdg2, krn 10 sen ni la kita leh jd sombong..yea la, mana x nye..bila time beli something je, cashier nk hulur baki 10 sen, cepat2 kita halang..xpe2..simpan je..keep the change..member sebelah tny “nape ko x amik” kita pown dgn bangganya m’jawab “ala, 10 sen je tu..x heran la..umah aku b’lambak..sedekah je la kat dia..he3”.. wah, sombong bangat kite..org nk bagi tu terima je la..ni x, bkn main ag tolak..amboi, mentang2 nilai dia 10 sen je, kita x amik yea..ishk3..

N t’kadang, krn 10 sen ni jgk la kita jd pemurah..mana x pemurah klu setiap kali bayar time shopping or beli something, kita sedekahkan je 10 sen tu kat kedai tu..wat amal la kdg2..eh klu nk kira sorang2 bagi 10 sen, alamak kayalah tokey kedai tu...klu camtu aku pn nak..hehe..

Ha, 1 ag kalau time syiling korang jatuh la..sedang syok b’jln2 dgn syiling 10 sen dlm tgn maklum la baru je lepas beli aiskrim kt kedai td kan..tetiba camne ntah, mungkin anda masih t’bayang2 akan kenikmatan rasa vanilla aiskrim yg baru dihadam td hingga x nampak ada botol mineral cap kaki dua betul2 di dpn anda..apa lagi, anda pn t’sadung la dgn gaya sama cam katak x cukup stamina..he3..lalu melambunglah anda punya syiling kat tepi2 jln tu lebih krg beberapa meter la dr tempat kejadian..tp, anda nampak syiling tu sbb time jatuh td, pandangan anda x lepas dr memandangnya..tp sayang anda m’biarkannya di situ..anda meninggalkannya dlm keadaan yg cedera parah slps kemalangan td..alangkah kejamnya diri anda..dan melihat kejadian itu, member anda di sebelah pn tny, ce ada sokmo member nie..dia tny “weh, duit ko tu, nape x amik...??” anda pun dgn selambanya m’jwb “ala, biarlah 10 sen je pun, bknnye 10 ringgit..biarlah dia dok situ..” huh, anda pown b’lalu dgn b’lagaknya sambil menahan kesakitan akibat excident td..hmmmm

Tp tu la korang, kdg2 sombong n baik sgt pn xleh jgk..cubalah korang hargai sikit nilai syiling 10 sen tu..eh taw x korang, klu x de 10 sen tu x cukupnye nilai2 lain tu..n klu xde 10 sen jgk, hidup akan jadi kelam-kabut..he3..apa mksud aku ni????

Ha..nie la point utamanye..yg ats2 tu juz selingan je..hi3..10 sen ni amat2 b’makna taw dlm hidup aku..especially time pagi n petang..paham2 sendiri la, aku ni ari2 g keje naik bas..Nadi Putra (Selesa, Murah dan Selamat) Ce, siap wat iklan ag psl syarikat bas Putrajaya nie..ha, nanti masuk akaun ek..he3..tu la, naik bas 50 sen pagi, 50 sen petang..so, kena la prepare syiling siap2..

Tp bila da slalu guna, mesti la ia semakin b’kurangan kan..time nie la aku rasa leceh sgt2..mana x nye, bila time siap2 nk balik, da off pc, amik handbag apa semua, tiba2 buka purse, xde syiling langsung..aduhai..malang sungguh nasibku.. tu la sapa suruh x tukar siap2 ngn makcik cafe tu, x pun mls sgt beli gula2 barang seposen 2..tgk skrang, sapa yg susah...???ishk3..

Yg x de langsung tu satu hal, yg ada ni plk satu hal lg..yea la, dgn confidentnye aku angkat purse sambil m’goncang2kannya mengikut irama hip hop, wassap2 yo.. semata2 nk dgr irama syiling b’bunyi..dan bila ia b’bunyi, b’bunga riang la hati ini dgn harapan dpt blik dgn aman jap ag tanpa mengesyaki apa2 kecurigaan..dan bila saatnya tiba tatkala langkah kaki da m’jejak kawasan bus stop..aku membuka purse dgn penuh confident n bangganya..jantung b’degup kencang seperti biasa tnp diganggu irama dup..dap..dup..dap..lalu kukeluarkan kepingan2 syiling dari purse ku..bila aku dah pasti semua kepingan itu da ku berjaya kukeluarkan, ku kira lah ia..ku hitung2, ku hitung2..x syukup syarat..ku hitung lagi bg menyedapkan hati..tp, tetap sama..syilingku hanya ada 40 sen je..x cukup 10 sen...Ya Allah, time ni la episod kekalutanku b’mula..

Mana aku nk cari ni???aku selongkar la handbag aku ni seganas2nya..memang t’buktilah, situasi ini benar2 menguji kecekalanku..n saat ini jgk aku t’lalu m’harapkan keajaiban..keluarkah wahai syiling 10 sen..x kisah la dari lubang or ceruk2 mana pown hatta lubang cacing sekalipun..aku betul2 memerlukanmu saat ni.. muncullah dikau di dpn mataku..aku nk balik nie..dan dlm aku m’cari2 dgn rakusnya dlm handbagku, tetiba aku t’sentuh something yg sifat fizikalnya menyerupai kepingan syiling dlm poket kecil di bahagian dlm begku..dan tanpa ragu2 lg, aku mengeluarkannya dgn seribu harapan..yes!!!!!!akhirnya...inilah yg dipanggil keajaiban...10 sen itu b’jaya ku temui jua..setelah m’habiskan masa m’geledah beg sendiri..dan aku sudah bisa pulang dgn lapang dada..Oh Tuhan, syukur ku panjatkan kepadaMu...

Dan dari peristiwa itulah, aku mula menyedari betapa pentingnya syiling 10 sen ni dlm hidup aku..tanpanya, hidupku x akan sempurna..krn diriku begitu b’harga..eh,slh iklan, slh iklan,he3..dan sbb itu jgk la, aku begitu m’hargainya..bila cashier bg je balance 10 sen, aku terus amik dgn lajunya..walaupun, bakinya hanya 10 sen semata2, tp aku tetap amik jua..mmg la klu nk dipikir2 kan apa la plk kata org kan, mesti dilabelnya kita kedekut la, taik idung masin la,kikir pari la,he3..sama je mksd dia..tp bila dikenang2kan balik peristiwa di petang yg penuh kekalutan itu, aku gagahkan jua tanganku m’gapainya..apa yg penting “ADA AKU KESAH..??”..hmm..jnji aku bahagia..hahaha

So x yah cite pjg2, moral of the story, hargailah duit anda..walau syiling sekalipun..hatta 10 sen je pun..pikir la utk masa dpn anda..mungkin 10 sen itu akan m’beri makna yg besar di hari2 yg m’datang..siapa tahu???mungkin juga ia akan m’bantu anda di saat anda ditimpa kesusahan atau kesulitan...jgn sesekali anda m’persiakannya..sedarlah, ia cukup b’harga...tp, kalau da x nak sgt, bagi je kat aku, apa susah..ada faedah jgk kan..lagipun, aku memang memerlukannya...he3..

Apapun, jgn biarkan anda t’cari2 syiling 10 sen di saat anda benar2 memerlukannya sedangkan sebelum ini, anda langsung x m’hargainya malah anda sanggup m’campakkan merata2..begitu hina ia diperlakukan...apa slhnye...?apa slh ibunya...?Hanya kita saja yg tahu....Jadi kesimpulannya ah lu pikirlah sendiri..!!!!

09 February 2010

Hati

Duhai Hati..
Hati ini sudah lama tidak b'perasaan..
Kering..kemarau..
Mungkin b'habuk..

Yang ada sudah pergi..
Yang tiada makin menjauh..
Yang disisi belum tentu memahami..
Yang faham belum tentu menghayati..
Yang menghayati belum tentu merasai..

Diri yang merasai..
Segalanya perlu ditelan..
Biar pahit..biar sukar
Namun, hati ini harus kuat..
Menghadapinya..

Kadang2 kita perlu meluahkan..
Kerana kebisuan sukar ditafsir..
Pandangan sukar dimengertikan..
Rintihan sukar didengari..
Hanya ungkapan menjadi saksi..
segalanya adalah pasti..

Sememangnya..
Semuanya telah t'surat sejak azali..

Tetapi hati ini
Menjadikannya t'sirat
Dari nilaian nurani..
Renungilah dari pandangan mata hati..
Nescaya kau akan lebih mengerti.....






07 February 2010

Ambillah waktu

Walau apa jua yg kita lakukan, ambillah waktu utk perkara2 ini, nescaya hidup kita di dunia ini akan lebih b'erti dan memberi makna yg berharga..

Ungkapan

Kadangkala, ungkapan itu lebih tepat mengungkapkan perasaan b'banding kata2..



Nilailah sendiri

Sesungguhnya, kita lebih mengetahui dan mengenali siapa diri kita yang sebenarnya..

Nilailah siapa kita ketika kita bersujud & bertemuNya..



01 February 2010

Kenangan

Ntah nape sjk 2,3 minggu nk dekat cuti ni, fikiranku asyik melayang nun jauh ke kampung halamanku.. t’byg2 satu persatu raut wajah insan2 t’syg.. oh, sungguh syahdu rasanya tatkala mengenang pengorbanan ma n abah..yg telah byk menabur budi dan jasa..yg t’lalu byk b’korban masa & tenaga..demi kehidupan kami sekeluarga...

Hmm...mungkin Dia lebih mengetahui..hikmah telah diaturnya sejak azali..mungkin saat ini baru aku menyedari betapa semua itu tlh t’bls kini.. yea..dari aku b’sekolah rendah ke sekolah menengah kemudian ke IPT dan kini alhamdulillah, aku telah b’kerjaya.. Mungkin inilah p’caturanNya.. yg tlh ditetapkan utk kehidupanku yg sementara ini.. aku telah b’jaya melalui satu fasa ke satu fasa dlm p’jlnn hidupku..dan jika ditakdirkan aku masih diberi peluang utk mengecapi hari2 m’datang, mungkin aku akan dpt mengecapi fasa2 seterusnya, yg lebih tinggi dan lebih m’beri cabaran yg b’beza..siapa tahu..? Dan semua ini xkan dpt ku capai kalau tdk dari hasil titik peluh kedua org tuaku.. Oh Tuhan, betapa aku b’syukur di atas nikmat yg tlh Engkau kurniakan.. Sesungguhnya, Engkaulah Tuhanku yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang...

Dalam kesibukanku dgn dunia baruku kini, fikiranku masih tdk lepas dari mengenang kenakalan dan keriuhan adik-beradikku.. t’lintas satu persatu kenangan2 yg dah b’kurun lama t’simpan di benak ingatan..kenangan2 yg penuh nostalgia..dari sekecil aku yg sedang lena di atas buaian sehinggalah usiaku kini yg semakin m’cecah ke alam kedewasaan.. Sememangnya, aku masih mampu mengutip saki-baki kenangan yg tlh b’semi abadi dlm kanvas hidupku..walaupun ada antaranya sudah semakin luput dimamah usia..semakin t’hakis ditelan masa..

Bila aku semakin mengenal erti dunia, aku semakin pandai mengatur langkah..aku telah bisa b’teman dgn insan2 di sekelilingku..aku sudah bijak mengutip pengalaman2 yg b’harga..yg kulalui dlm susur usiaku..aku tdk tega lagi menempuh cabaran & ranjau yg b’liku..dan semua itu, sedikit sebanyak m’bina keperibadianku..m’capah pemikiranku..mematangkan mindaku dan seterusnya melahirkan aku yg punya matlamat hidup, yg sentiasa b’fikir ke arah masa depan & mahu m’capai kebahagiaan dlm kehidupan...

Tatkala aku menyusuri semua rentetan ini, aku masih belum mampu menyusun atur langkahku.. aku masih belum tahu di mana noktah p’jalananku.. apakah aku harus teruskan sehingga ke satu waktu yg tdk pasti atau aku harus b’henti di medan ini..? Yea, ketika itu aku ibarat seorang pengembara..yg tdk pernah jemu m’atur langkah..walau haluan penuh b’liku..walau jalan tiada arah tuju..namun pengembara yg tabah xkan pernah b’henti scr t’buru-buru krn mereka pasti, keinginan dan kehendak itulah yg harus mereka seru...t’kadang, destinasi bukanlah suatu titik yg harus kita tuju tetapi tujuan dan matlamat itulah yg m’jadi penentu...

Namun kini, semua itu hanyalah sebuah kenangan..kenangan yg sentiasa muncul di benak ingatan... Dan krn kenangan itulah, aku bisa m’cipta kembali memori semalam yg tlh b’kubur dek zaman..aku bisa m’jejaki kembali wajah2 penyeri suka & bahagiaku, tdk kurang juga wajah2 penyeri duka & nestapaku.. Yea, merekalah insan2 yg pernah mengukir erti kasih-sayang di dlm diriku..dari p’gaduhan kecil sesama adik-beradik, dari keriangan b’main bersama teman2 di zaman kanak2, dari lahirnya cinta2 monyet, dari keikhlasan sebuah p’sahabatan sehingga b’lakunya perpisahan dlm sesebuah ikatan..semuanya adalah turutan kenangan yg telah aku lakarkan dlm perjalanan yg pjg.. Perjalanan sebuah kehidupan..yg diibaratkan seperti sebuah kanvas yg putih bersih..yg harus dicoretkan dgn warna2 keriangan..dilakarkan dgn lukisan2 kebahagiaan..dan harus juga disusuli dgn garisan2 kedukaan jua corak2 pengalaman dan cabaran agar kanvas kehidupan kita tetap seimbang serta bisa melahirkan imej yg abstrak dan penuh ilusi serta t’sirat pada pandangan mata setiap manusia yg mengamatinya...




Related Posts with Thumbnails