27 February 2010

Adi Putra + Math

Cite pasal Adi Putra ni da lama sebenarnya..tp dulu2 aku x amik kisah sgt pun maklumlah aku ni bkn suka pown nk amik taw psl org..lg pn, sume ni bkn masalah aku n x penting pown dlm idup aku...

Tp dlm aku x amik taw tu pown, aku tetap taw la yg dia tu pakar math walau dia masih di alam sekolah rendah..bdk ni mmg genius gila2 la..& bila aku taw tu, aku juz respek je la kat dia sbb jarang2 la ada bdk segenius dia nie...maybe 1 dlm seribu kot atau 2 ribu camtu la lebih kurang..nk cari dia sorang, ibarat m'cari permata dlm timbunan kaca..cewaaahhh..

Aku mmg respek la kat dia ni..kecil2 cili padi..umur baru setahun jagung, tp kepintarannya mengatasi org dewasa..wa tabik sama lu dik..aku bkn apa, bila someone yg genius mcm ni, kita harus bangga taw..lebih2 lagi pakar math..wa, ni jgn main2 ni..bg aku org yg pandai math ni mmg terer gila2..sbb apa???sbb aku la manusia yg paling x pandai math..hahaha..gelak dgn bangganya...aku bkn setakat x pandai math tp aku BENCIIIII Math...sungguh2 aku benci math...klu math seorang manusia, da lama aku sepak terajang dia..ibarat org ngah lawan tinju..dushum3..aku tumbuk dia...rasain!!!

Tp masalahnya math bkn org la...math hanya 1 subjek yg pernah aku belajar & perlu aku aplikasikan dlm idup aku...waaaaaaa...nape la dlm dunia ni ad math..BENCIIIIIIIIIII....

Aku ingat ag, kebencian aku pd math b'putik sejak aku darjah 1 ag..aku seperti tdk dpt menerima math..maybe ada sesuatu yg m'halang aku utk meminati subjek t'sebut..aku pn x taw..& b'mula dr situ, episod2 kehidupanku sentiasa diburu oleh math...setiap kali ujian or exam, math la punca result aku nampak x elok...yea la yg lain A, tiba2 tang math tu aku dpt B..x ke m'hodohkan result tu nama dia..ishk3..math, nape dengki sgt ngn aku ni??apa salahku?apa salah ibuku?tlg bagitaw...

Dan math kembali menyebarkan virus kebenciannya kpdku tatkala aku da naik skolah menengah..ishk3, x abis2 ag b'dendam ngn aku yea..kali ni, dia lebih hepi la, sbb dia ad geng, bkn setakat math moden tp jgk add math..amboi2, kau cari geng yea!!!dah la add math tu gile2 susahnya..& kali ni baru aku menyedari yg dendammu t'hadapku semakin menebal..mana x nye, klu dlu dlm dendam2 kau t'hadapku pown, aku masih b'peluang dpt B..tp sekarang, haram taw x..kau lukakan hati aku lagi...kau calarkan maruahku, kau biarkan aku merasa kehadiran E n G dlm result ku...ni sume geng kau pnya angkara..add math..x kusangka, dendamnya lebih hebat dr kau walaupun dia baru mengenali aku selama 2 tahun...

Walaupun mcm2 da kau lakukan pd aku, tp kau x pernah puas math..kenapa??why??kau tambahkan lagi kesengsaraanku bila kau buat aku seperti org yg ntah hapa2 dlm class..kau biarkan aku lena x b'bantal dlm class time ckgu sdg ngajar, kau buat aku t'sengguk2 setiap kali clas tambahan stat n paling menyakitkan hati, kau jadikan aku seorang yg pemalas math sehingga semua latihan yg ckgu kasi aku gagal siapkan..& hasilnya, resultku teruk math..puas hati kau sekarang????

Walau hatimu puas math, tp aku tetap b'dendam dgn mu..setelah apa yg kau buat padaku, aku dah b'tekad utk terus m'benci mu seumur hidupku..biarlah kehidupanmu tdk akan aman selepas ini..hahahaha

Weh betul x aku ni???hehe...aku x taw la nape aku melalut begitu pjg ari ni...mungkin kebencian aku pd math m'ingatkan aku kembali pd kisah2 lama yg cukup tragis dlm idup aku..hu2...fullstop.benti stakat tu..

Anyway, sambung cite adi putra td, hmm, aku ada la tgk dia dlm 1 episod rancangan AC sempoi Astro ria ari tu..wah, ini anak mmg dahsyat woo..bole bina formula matematik sendiri maa...patutlah cita2 dia nk jadi profesor math..ishk3..ku t'sebut lg psl ni..

Hmm, tp kegeniusan dia bkn psl ni je..tp dia juga bijak b'kata2..buktinya bila dia cipta sendiri sajak ttg dirinya...dlm usia dia tu we, bayangkanlah..klu aku kan, aku rasa dlm usia camni, aku hanya ingat main, makan n tdo..tp dia x, byk benda b'main dlm fikiran dia..cita2 dia t'lalu tinggi...mmg ajaib la bdk ni....wa respek la sama lu..wa respek sgt2 dik oiiii....

Ni la, aku ada uploadkan dia punya sajak...mmg kata2 dia tu agak b'bisa la.. tp mcm la korang ley dgr dia ngah b'sajak ni..he3...maklumlah bka blog ni dok dgr lagu aliff OIAM je kan..he3..ah, suka ati korang la dpt dgr or x..jnji aku da upload..hi2..apa2 pun, to adik adi, lu tetap t'baik woookkkkk!!!!

video

5 comments:

Cikgu Yang Azmah said...

Salam!! Baik.

kain_sari said...

hai...
awk tak suke math...
syer suke math tapi still tak pandai2 time sek dlu..sampai nangis2...kne denda.marah selalu..
tapi syer tak kisah kne sume tuh..syer tetap suke math..mungkin syer pandai tentang subjek len..bukan untuk tuh..jgn salahkan subjek tu.mne tau anak awk nanti pandai dlm subjek tuh..;p

MiSz MaNja said...

wa same la ngan MiSz MaNja.. asal math je kelopak mataku mula melabuhkan sauh.. huhu tido la maknanya tuh.. smpaikan masa exam spm utk math pernah dpt gred E.. tapi nsb beklah diselamatkan oleh Cikgu yg bernama SELVARANI..

Each day while subject math MiSz MaNja disuruh duk depan kat meja guru tu.. malu seyh ! lama kelamaan Math punya subjek pun ok dapat kredit dalam spm!

aku_tiewa said...

tu la, xleh nak kata apa la bila kita da x suka kan...

math benar2 m'uji kesabaran & ketabahan hati ini...

iKhRam said...

sebenarnye setiap manusia tu telah dijadikan berbeza2. kalau kite tgok 9 jenis kepintaran manusia.. kita mungkin dalam kategori tu.. sy ni pun lemah math.. tp saya sedar, saya mungkin ada kelebihan lain. cari lah kelebihan pada mana2 yang boleh menaikkan kendiri kite sebalik tu perlu juga menghargai kelebihan orang lain.. bgus miss tiewa bile awk berbangga dgn adi putra! bukan semua orang dikurniakan kelebihan yg sebegitu.. tp kite pun hebat jugak!! cuma kdg2 kita yang tak sedar.. apapun teruskan menulis,k?

Related Posts with Thumbnails