15 October 2009

Saat perpisahan semakin tiba..

Wahai sahabat2ku sekalian, sedarkah kalian bahawa masa utk kita b'sama hanya tinggal beberapa hari sahaja lagi..? Bersediakah kalian m'hadapi saat2 perpisahan antara kita ..? Mengertikah kalian maksudku ini..? Aduhai, masa sentiasa m'cemburui pertemuan kita... Mengapa mesti ada p'pisahan dalam sesebuah p'temuan..? Mengapa setiap p'temuan akan b'akhir dgn p'pisahan..? Mengapa...?????

Ada sesiapa yg volunteer nk jawab soalan ku ini..?


Sahabat2ku, sedar x sedar, da 4 sem kita b'sama.. melayari kehidupan sbg student di PTSS nie.. m'harungi pelbagai dugaan & cabaran selama kita memegang status sbg pelajar DSK... segala liku2 & onak duri kita tempuhi... segala cacian & hinaan kita tempis... segala kesenangan & kesusahan kita sama2 hadapi.... malah, kita sentiasa b'sama2 walau dlm apa jua keadaan sekalipun... kita bagaikan sebuah keluarga... kita diibaratkan satu bahtera.. yg ada nakhodanya, yg ada anak2 kapalnya, yg tdk akan lengkap & sempurna jika salah satu drpd nya tiada... Tanpa nakhoda, maka kakulah bahtera itu, tdk dapat b'gerak seperti sediakala... & tanpa anak2 kapal pula, tenggelamlah bahtera, krn tiada layar dinaikkan utk menampungnya... Begitulah diumpamakan silaturahim antara kita...Sahabat2ku, masihkah ada p'temuan utk kita selepas ini..? entahkan ada, entahkan tdk... krn, kita x bisa menentukan apa yg akan t'jadi kpd kita pd masa2 yg akan datang... kita tdk tahu episod hidup kita seterusnya...kita hanya mampu merancang, Allah yg akan menentukan segala2nya... kita semua b'beza haluan... kita datang dari setiap ceruk kawasan... tp, walau antara kita ada p'bezaan, mengertilah, cita2 kita hampir sama.. kita mengejar impian yg sama... kita di bawah medan yg sama... kita semua hamba2Nya.... Lihatlah, byk p'samaan m'hubungkan kita..

Sahabat2ku, andai kalian b'sedih atas p'pisahan ini, simpanlah kesedihanmu... andai kalian b'duka atas pemergian ini, sorokkanlah kedukaanmu... krn, walau betapa sedih & b'dukanya kita m'hadapi situasi ini, kita tetap akan m'hadapinya.... Inilah lumrah kehidupan... inilah dunia realiti...Memetik kata2 seorang insan yg kukira istimewa di hatiku... "Pertemuan & perpisahan itu adalah hakikat kehidupan, setiap insan pasti melaluinya, tanpa kedua2nya, pincanglah kehidupan kita... tempanglah perjalanan hidup kita... Begitu juga dgn kehidupan kita di dunia ini.. Setiap yg hidup pasti akan merasai mati... 


Bezanya, hanyalah masa & waktu sahaja... antara cepat atau lambat kita dijemputNya... Ingatlah kita sentiasa, setiap yg berlaku dlm kehidupan ini telah ditetapkan hikmah olehNya... P'temuan m'bawa 1001 kenangan abadi... melaluinya, kita bisa b'temu dgn insan2 yg kita kenali sekarang ini... insan2 yg hadir dlm kamus kehidupan kita... tanpa p'temuan, kitalah insan yg kesunyian, kesepian & keseorangan... Namun, jgn sesekali kita menyesali sesebuah p'pisahan... krn p'pisahanlah yg mengajar kita erti kerinduan, kasih-sayang & kecintaan.... Percayalah, tanpa p'pisahan, kita x bisa menyedari betapa b'harga & b'nilainya sesuatu yg kita miliki hari ini..."


Justeru itu, hadapilah p'pisahan ini dgn hati yg t'buka... dgn lapang dada... mudah-mudahan, kita bisa b'sua lagi, mungkin di sini, mungkin di alam mimpi, mungkin di sana nanti, mungkin juga di dunia realiti meskipun tiada p'temuan yg pasti..........No comments:

Related Posts with Thumbnails