12 December 2011

PLEASE DON'T SHOUT!

Sebenarnya kan, sama ada kita perasan atau tak, dalam keasyikan kita berkomunikasi menerusi internet, kita selalu membuat orang lain sakit telinga! Tak percaya??? Cer try baca artikel di bawah!

If you USE ALL CAPS in your email or message board posts, you will immediately make yourself seem inexperienced or ignorant. Most experienced computer users consider the use of all capital letters to be the Internet equivalent of shouting.

For those of us who spend a lot of time hanging out in cyberspace, messages written in all capital letters are reminiscent of trying to hold a conversation in which one person is shouting every word while others are speaking at a normal volume.

Also, a message written in all capitals is harder to read. In blocks of text rendered in all capitals, words lose their "shape" because they are all the same height. Each word becomes a uniform rectangle. Most people read and quickly recognize words by looking at their overall shape. We do not read by visualizing words one letter at a time.

Capital letters are best left for their intended usage and, sparingly, to emphasize a particular word or phrase.

If you are new to the ways of the Internet, this restriction on the use of capital letters might seem silly and you might dismiss it as unimportant. However, using all capitals in your messages will adversely affect how people perceive you online.

DA HABIS BACA??? SO, TOLONG JANGAN GUNAKAN HURUF BESAR DALAM KOMUNIKASI  INTERNET.. TAK KIRA LA FACEBOOK KE EMEL KE YM KE DAN SEBAGAINYA.. SEBAB APA?? SEBAB MENGGUNAKAN HURUF BESAR DIANGGAP SEPERTI SESEORANG ITU SEDANG MENJERIT DENGAN KUAT!!!!

Erkkk! Agak-agak pekak tak telinga korang baca ayat di atas???? hahaha.. Kalau pekak, maknanya memang betul la huruf ni mampu mempengaruhi perasaan kita.. kehkehkeh.. Sabo je la yeaaa ~~ 

p/s : Tak tau artikel ni betul atau tak.. Just nak kongsi je.. PEACE^^


4 comments:

mokcik-ann said...

mungkin YA atau mungkin TIDaK sama sekali..bergantung kepada ayat kott ^_^

Misz Nuriz said...

mokcik-ann,
hmm..maybe..
tapi kan, selalu je kalau dalam situasi marah, apa benda yg org tu taip, mesti guna huruf besar..
maybe huruf besar ni lebih melambangkan kemarahan beliau kot!hu2

Anak Wak Mail said...

kalau saya,,saya SETUJU!!!

sebab tiap kali kalau tgh chat,,kalau ada orang macam tak faham apa saya tulis, saya akan buat capslock..haha..kira mcm geram la..haha

Misz Nuriz said...

Anak Wak Mail,
haha.. tu la pasal..
caps lock benar2 melambangkan kemarahan & kegeraman kita..

Related Posts with Thumbnails